OBRADA BETONA

Pri procesu stvaranja industrijskih podova, jedan od fundamentalnih delova tog procesa jeste obrada sveže izlivenog betona. U zavisnosti od potreba investitora, na poslovnim objektima mogu se izvesti različiti tipovi podova shodno nameni, bilo da su u pitanju skladišni objekti, klasični ili regalski tip, bilo da su objekti u proizvodnji, a u poslednje vreme sve vedu primenu imaju i u komercijalnim objektima poput super marketa i sl. Pomenut je širok spektar primene na kojem se izvodi širok spektar različitih industrijskih podova i naravno, pored preduslova da je kvalitetno izrađena armirano betonska ploča, na scenu dolazi obrada betona koja se sastoji iz više faza u zavisnosti od tipa poda koji se izvodi.

Prva faza obrade sveže izvedene betonske ploče jeste perdašenje betona, ova faza je jedna od osnovnih delova obrade betona i radi se kontinualno pri stezanju betonske ploče. Ovaj tip obrade se izvodi sa rotacionim mašinskim gladilicama u branši poznatijim kao “helihopteri”, naš tim je opremljen sa pet duplih i pet ručnih mašina ovog tipa. Ovaj tip obrade betona u procesu stezanja ploče može biti i zadnji kao priprema izrade epoksidnih, poliuretanskih, PVC i drugih vrsta podova.

Jedan od načina obrade betona koji naš tim izvodi jeste i “crni sjaj”. Ovaj tip obrade se izvodi glačanjem betonske ploče pri stezanju betona u kontinuitetu nakon perdašenja, takođe se izvodi helihopterima sa gletalicama i gletuje se do maksimalnog nivoa upeglanosti. Proces obrade je isti kao i za sistem poda “ferobeton” sa razlikom što se neprimenjuju materijali namenjeni tretiranju obrađene površine (fero posipi).

Na globalnom nivou, jedan od najpopularnijih vidova izrade industrijskih podova jeste “ferobeton”, koji ima udela oko 60% izvedenih podova čija je primena u lakoj i teškoj industriji. Naš tim izvede nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara svake godine ovog sistema poda, stoga, dugogodišnje iskustvo i naša referent lista može biti garant kvaliteta bududim saradnicima. Ovakav sistem poda u svom procesu ima isti tip obrade kao i “crni sjaj”, stim što se u procesu gletovanja primenjuje fero posip, najčešde u dozama od 3 do 5 kilograma po kvadratnom metru. Postoji više vrsta fero posipa koji se mogu primenjivati na podovima, u najvedem broji slučajeva to su posipi sa sadržajem čvrstih feroslikikatnih metalnih čestica otpornih na negativne efekte oksidiranja, čvrstim mikronskim sintetičkim opiljcima ili kombinacija kvalitetnih čvrstih kvarcnih agregata u kombinaciji sa cementom, specijalnim dodatcima i pigmentom. Kada je reč o pigmentima, postoji spektar boja koji se nudi kod nas na tržištu, po zahtevu naručioca posla, mogu se naručiti fero posipi u traženoj boji kod naših dobavljača - saradnika od kojih imamo punu tehničku podršku i potpunu snabdevenost materijalima shodno našim kapacitetima izvedbe ovog sistema poda.

Takođe bi mogli navesti i tip obrade “metlani”, kao primer povedane abrazivnosti poda gde se zahteva određen nivo protiv kliznosti. Najbolji primer za to su prilazne rampe garažama koje su u najvedem broju slučajeva pod određenim nagibom. Površinska struktura ovog tipa obrade se dobija ručnim prelaženjem površine metlama namenjenim ovom tipu obrade.

Nakon uspešno izvedene obrade poda i maksimalno postignute upeglanosti i sjaja, primenjuje se impregnator koji de to i negovati. Materijal koji najčešde koristimo jeste tečna, jednokomponentna, akrilna emulzija na bazi vode koja neguje, učvršdava i zaptiva betonski ploču. Primena ovog materijala je, takođe, povoljna iz razloga njene dugotrajnosti delovanja u smislu nege betonske površine i njenog sjaja. Ovaj materijal se nanosi prskanjem motornim prskalicama u dozi od do po kvadratnom metru.

 

 

Preduzeće Ćosić podovi doo Šabac je specijalizovano za ugradnju svih vrsta industrijskih podova.

Osnovani smo 2017. godine, a naše prisustvo na domaćem tržištu datira još od 2008. godine i osnivanja Samostalno zanatske radnje Ćosić – Pr Slobodan Ćosić Petkovica.